Welke Wasmachine kopen, waar moet je op letten?
Welke wasmachine kopen? De keuze van een wasmachine is niet altijd even gemakkelijk. Daarom helpt VERFAILLIE-BAUWENS u er graag bij. Waarop moet u letten bij de aankoop van een nieuwe wasmachine?
Er zijn verschillende soorten wasmachines op de markt die bijvoorbeeld verschillen in energiezuinigheid. Wij adviseren u graag zodat u dé wasmachine kiest die past bij uw situatie. In een paar eenvoudige stappen helpen wij u bij de keuze van uw ideale wasmachine.
- Stap 1: de keuze van het vulgewicht
- Stap 2: de keuze van de juiste energieklasse
- Stap 3: de keuze van het juiste toerental
- Tips voor een langdurig gebruik van uw wasmachine
Stap 1: De keuze van het vulgewicht
De juiste keuze van de juiste trommelinhoud is erg belangrijk. Wij adviseren u om hierbij rekening te houden met uw gezinssamenstelling. Een trommelinhoud van 7 kg is ruim voldoende voor een gezin van 2 personen waarbij 2-4 wasbeurten per week worden gedraaid.
Vulgewicht
De trommelinhoud geeft aan hoeveel kg wasgoed u in de wasmachine kunt plaatsen. Een grotere trommelinhoud biedt u voordelen die uw wasbeurt een stuk gemakkelijker kunnen maken. Hoe groter de trommelinhoud van een wasmachine, hoe droger deze uit de trommel komt. Door de grotere inhoud heeft uw kleding meer ruimte om te bewegen en wordt deze schoner en droger gewassen. Ook achtergebleven vuil wordt zo beter weggespoeld en bovendien komt uw wasgoed zo minder gekreukt uit de trommel.
De meeste wasmachines hebben tegenwoordig een vulgewicht van 7 á 8 kg. De grotere wasmachines zijn er met 9 kg of zelfs grotere trommels. Voor een gezin van 2 personen is een trommel tot 7 kg over het algemeen voldoende. Heeft u een gezin van 3 tot 5 personen of draait u veel wassen per week? Dan adviseert VERFAILLIE-BAUWENS: een wasmachine met een trommel van 7 tot 9 kg. Is uw gezin groter dan 5 personen, kies dan voor een wasmachine met een grotere trommel.
Stap 2:De keuze van de juiste energieklasse
Het is voor het milieu en uw portemonnee altijd aan te raden om te kiezen voor een energiezuinige wasmachine. Maar welke energieklasse is nou zuinig en past bij u?
Energieklasse
Het energieverbruik verschilt per wasmachine. Op het energielabel staat het verbruik van de machine vermeldt, waarbij A+++ -50% het zuinigst is. Zuinige wasmachines zijn vaak duurder in aanschaf, maar door het lagere energieverbruik verdient dit verschil zich ook weer terug. Bovendien is een zuinige wasmachine beter voor het milieu.
De meeste wasmachines kennen tegenwoordig energieklasse A+++. Door de vermelding van het aantal plussen achter de A, wordt aangegeven hoeveel zuiniger de wasmachine is ten opzichte van de standaardnorm voor energieklasse A. Zo is een wasmachine met energieklasse A+ 10% zuiniger dan energieklasse A. Een wasmachine met A++ is 20% zuiniger dan energieklasse A. Hoe vaker u de wasmachine gebruikt, hoe rendabeler het is om te kiezen voor energiezuiniger wasmachine.
De aller zuinigste wasmachines hebben na de classificatie A+++ nog een percentage staan (bijvoorbeeld -40%), waarmee de verschillen binnen de energieklasse A+++ worden aangeduid.
Stap 3: De keuze van het juiste toerental
Een wasmachine kan een toerental hebben variërend van 1200 toeren tot 1800 toeren. Hoe hoger het toerental, hoe droger de was uit de machine komt. Daarom is het van belang om te weten of u de was ophangt aan de lijn om te drogen of dat u hiervoor een droger gebruikt. Hangt u uw wasgoed op aan de lijn, dan adviseren wij een wasmachine met een hoger toerental.
Toerental
Het toerental geeft aan wat de centrifugesnelheid is van een wasmachine en bepaalt het droogresultaat na afloop van het wasprogramma. Hoe hoger het toerental, hoe droger de was wordt en hoe korter deze aan de waslijn hoeft te hangen of in de droger hoeft.
Als u naast de wasmachine gebruikmaakt van een droger, dan is het raadzaam om te kiezen voor een wasmachine met een centrifugesnelheid van tenminste 1400 toeren per minuut (tpm). Hoe droger uw wasgoed uit de wasmachine komt, hoe korter uw droger hoeft te draaien. Dit bespaart energiekosten en is voordelig voor uw portemonnee. Ook als u uw wasgoed binnen aan de waslijn droogt kunt u beter kiezen voor een wasmachine vanaf 1400 toeren. Wasgoed droogt binnen namelijk minder snel dan wanneer u deze buiten aan de waslijn laat drogen.
Wanneer u verschillende soorten stoffen wilt kunnen wassen in de wasmachine, dan dient u te kijken of deze geschikt is voor het wassen van delicate stoffen. U ziet dit in de specificaties onder 'behoedzaam voor delicate kleding'. Bij deze wasmachines kunt u handmatig de centrifugesnelheid aanpassen zodat de vezels van delicate stoffen gespaard worden. Sommige wasmachines passen de centrifugesnelheid automatisch aan bij het kiezen van een speciaal programma voor delicate kleding.
Toptips voor langdurig gebruik van uw wasmachine
Een wasmachine kopen is een
behoorlijke uitgave. U wilt dan natuurlijk ook dat u er wat jaren mee
vooruit kunt. De levensverwachting van een wasmachine hangt deels af van
de kwaliteit van de machine zelf, en deels van hoe u ermee omgaat. De volgende zaken zijn in ieder geval goed voor uw wasmachine :
- Stop de trommel niet te vol
- Laat
de wasmachine eens per maand, zonder was, draaien op 90 graden. De
zeepresten worden hierdoor verwijderd en schimmelvorming wordt
voorkomen.
- Was beugel bh’s in een waszakje
- Maak het wasmiddellaatje met regelmaat goed schoon
- Controleer de rubberen ring rond de deur op beschadigingen
- Reinig het pluizenfilter en controleer de afvoerfilter op achtergebleven voorwerpen